POCENI POTOVANJA ZA MLADE

ZA ŠTUDIJSKE OBISKE, MEDNARODNE PROJEKTE, PROSTOVOLJNO DELO PREGLEJTE NASLEDNJE ORGANIZACIJE:

Večinoma gre za mlade do 30. leta starosti. Kriti so ti stroški prevoza, bivanja, hrane, lahko dobiš tudi žepnino.

Zgoraj naštete so najboljše in mednarodno najbolj priznane organizacije, ki ti bodo omogočile res kakovostno delo v tujini. Spremljaj tudi projekte, ki jih sproti objavljajo.

8

Dobro bi bilo, da se povežeš z lokalnim mladinskim centrom, saj imajo oni vzpostavljena mednarodna partnerstva in sodelujejo pri različnih mednarodnih projektih, na katere te lahko pošljejo kot svojega predstavnika.

Mogoče kdo ne ve, da je na voljo tudi ŠTIPENDIJA ZA ŠTUDIJSKI OBISK dijakov in študentov. Sama sem to izkoristila lani, ko sem 1 mesec prostovoljno delala na osnovni šoli Mobeta v Gambiji. Lahko pa štipendijo izkoristiš za pisanje diplomske ali magistrske naloge v tujini. Razpis in ostala dokumentacija je na tej povezavi: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-studijske-obiske-dijakov-in-studentov-v-tujini-za-leto-2016-228-jr/

POCENI POTOVANJA TUDI ZA STAREJŠE OD 30 LET:

WOOFING: Vedno bolj popularno je prostovoljno delo na eko kmetijah po celem svetu. http://wwoof.net/ Gre za to, da čas preživiš v naravi, z domačini, z ostalimi prostovoljci. Bivanje in hrano imaš krito.

WORKAWAY: Podobno kot woofing. Tukaj si lahko sam izbereš področje dela (delo z otroki, mladimi, šport, medicina…skratka za vsakogar se nekaj najde). https://www.workaway.info/

Tvoj edini strošek v teh dveh primerih je torej letalska karta.

P1090107

STA POTOVANJA: http://www.stapotovanja.com/ Delo v tujini, prostovoljno delo, poletni tabori…

POTA: http://pota.si/ Različni projekti po celem svetu, skupinska prostovoljstva..

SCI International Voluntary Projects https://www.workcamps.info/icamps/ Vsak dan na razpolago več kot 500 različnih projektov, z različnih področij, po celem svetu.

AFRIKA:

  • ELA http://www.drustvoela.org/ ,
  • ZA OTROKE SVETA http://zaotrokesveta.com/ (sama sem šla preko te organizacije v Gambijo. Priporočam tistim, ki so popotniki začetniki, saj ti nudijo pomoč pri načrtovanju potovanja, pripravo, odgovore na tisoč vprašanj, posredujejo ti vse potrebne dokumente, kot je na primer viza, potuje se v skupini, tako da se ne izgubiš na letališču, tudi letalsko karto kupite skupaj, tam je ves čas s prostovoljci Gambijec Musa, ki svetuje in pomaga pri vsem, prevozi in izleti so organizirani, prav tako bivanje v luksuzni vili z visoko ograjo in varnostniki… Skratka, vse je zelo organizirano, načrtovano in varno.)

INDIJA – KALKUTA:

POCENI BIVANJE:

COUCHSURFING: https://www.couchsurfing.com/ Tukaj bivaš popolnoma zastonj pri nekom doma. Izbereš državo in mesto, v katero želiš potovati, se povežeš s ponudnikov kavča ali sobe, najaviš datum, on ti odobri ali zavrne prošnjo, če je že zaseden. Prednosti so tudi, da si pri domačinih, ki ti povedo informacije in zanimivosti o mestu iz prve roke, lahko greste skupaj na tradicionalno kosilo, razkažejo ti najbolj popularne bare, skrite kotičke mesta, glasbo itd. Z gostitelji si pred prihodom pišeš sporočila, kjer jih lahko vprašaš karkoli in oni se ti popolnoma posvetijo. Sama še nisem prakticirala couchsurfinga, vendar pravijo, da je nekako 3 dni pri isti hiši več kot dovolj.

AIRBNB https://www.airbnb.com/ Tudi tukaj bivaš pri domačinih, zelo poceni. Sama sem preko te organizacije izbrala prenočišče v Portu in imam super izkušnjo. Po sporočilih mi je moja gostiteljica napisala natančne napotke, kako priti do stanovanja (kako iz letališča na metro, katero postajo naj izberem na metroju…), dala mi je svojo številko in me poklicala, ko sem prišla v mesto. Moj let je bil neugoden, prišla sem sredi noči, a prišla je na metro po mene in skupaj sva odšli do stanovanja, razkazala mi je hišo, dobila sem zemljevid z znamenitostmi, priporočala mi je restavracije… Spoznala sem tudi sostanovalca, s katerima smo preživeli super večer ob tradicionalnih portugalskih pivih in vinu, igrali kitaro, peli…

Na couchsurfungu in airbnb lahko tudi sam ponudiš prenočišče popotnikom, ki pridejo v Slovenijo in tako še sam kaj zaslužiš, ali pridobiš prijatelje iz drugih držav.

V GLAVNEM, VELIKO MOŽNOSTI ZA ČISTO POCENI POTOVANJA OBSTAJA, IZKORISTITE JIH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s