POCENI POTOVANJA ZA MLADE

Najbolj uspešen in fascinanten evropski projekt je vsekakor ERASMUS PLUS. Prizadeva si, da mladi čim več potujejo po Evropi, ob tem pa se tudi učijo. Erasmus izmenjave se lahko udeležijo osnovnošolci, srednješolci in seveda študenti. Možnost pa imajo tudi vsi drugi, ki delajo z mladimi (na primer mladinske organizacije, učitelji…).

Erasmus je v Evropi zelo cenjen projekt. Vsak udeleženec dobi tudi  YOUTHPASS – certifikat, na katerem so označene kompetence, ki si jih pridobil na projektu in ti pozneje služi kot dobra referenca pri iskanju zaposlitve.

Erasmus imajo mladi radi, ker dobiš štipendijo, krijejo ti skoraj vse stroške, ogranizacijsko ti pomagajo, svetujejo, spoznaš veliko ljudi, zabavaš se in zraven se še mimogrede veliko naučiš. Če greš na študentsko izmenjavo ni težko opraviti izpitov, saj ti profesorji na gostujoči ustanovi malo pogledajo skozi prste, ne komplicirajo in lahko dobiš dobre ocene. Štipendije so zelo visoke.

Organizacije, ki se ukvarjajo z Erasmus programi:

Zavod Movit izvaja naloge Nacionalne agencije v programih EU na področju mladine. Tukaj so vsi podatki v zvezi z Erasmus programi, vsi razpisi, vsi projekti, vse informacije, povezave in kontakti.

Movit sodeluje z Uradom RS za mladino, ki deluje v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki zagotavlja tudi sredstva za sofinanciranje stroškov delovanja teh struktur.

Meni je zelo žal, da se nisem udeležila študentske izmenjave Erasmus, sem pa šla na en Erasmus plus projekt na Portugalsko in bila več kot navdušena. Prvo kot prvo ti krijejo 90 % potnih stroškov (letalsko karto, prevoz iz letališča do hotela…), priskrbijo ti brezplačno bivanje v hotelu z vso hrano (in hrana je res vrhunska in ogromno je je, všteta je tudi vsa pijača, prigrizki, sladice, šli smo jest tudi ven v restavracijo). Potem imajo res odlično zastavljen program s super mentorji  (da organizacija dobi odobren E+ projekt, mora biti le-ta res brezhiben, kreativen, inovativen, skladen s cilji EU…). Na programu pridobiš ogromno novega znanja, trende poučevanja, učenje skozi igro, gre za neformalno učenje. Spoznaš ogromno novih zanimivih ljudi, pridobiš njihove kontakte in spleteš sodelovanja. Pa ker vse poteka v angleščini, si jo prisiljen izboljšati, ker res cel dan govoriš in se izražaš v angleščini. Jaz sem res navdušena nad erasmusom in ga priporočam čisto vsakomur.

8

Movit izvaja tudi dejavnosti evrodeska. Cilj slednjega je mladim posredovati evropske informacije, možnosti za mobilnosti. Sama sem jim napisala mail, da bi rada šla v Indijo na prostovoljno delo in oni so mi poiskali organizacije v Indiji, ki se s tem ukvarjajo, priskrbeli so mi kontakte, me povezali s pravimi ljudmi. Skratka, njihov pristop je individualen in se prilagajajo tvojim željam, interesom. Želijo ti pomagati in svetovati, zato kar pogumno na dan s vprašanji.

Je javni zavod, ki izvaja naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa.

Regionalni program za izmenjave študentov in profesorjev v državah Srednje Evrope.

  • EVS

Projekti EVS (Evropska prostovoljska služba) potekajo znotraj programa Erasmus+ Mladi v akciji. EVS je namenjen mladim od 17. do vključno 30. leta in jim omogoča neformalno izobraževanje znotraj mednarodnega prostovoljskega projekta. Traja od 2 mesecev do 1 leta. Med bivanjem v tujini je prostovoljcu zagotovljeno bivanje, jezikovni tečaj, preovoz na delo, zavarovanje, prehrana in žepnina (ki ni majhna).

Različne EVS projekte najdeš na tej povezavi:

https://europa.eu/youth/EU/voluntary-activities/european-voluntary-service_en 

 

Poleg Erasmus programa, pa obstaja še tudi veliko drugih možnosti za potovanja.

Sama grem preko te organizacije v Indijo. Najprej si ustvariš profil, potem poiščeš projekte, ki te zanimajo (ponudba je res raznolika, vsa možna področja po celem svetu). Potem pošlješ prošnjo za projekt in počakaš, da ti odgovorijo in te pokličejo na razgovor preko skypa. Čez čas ti sporočijo, če so te sprejeli in ti podajo nadaljnje informacije. Dobiš svojega mentorja v Sloveniji, ki ti pomaga pri organizacijskih stvareh in pripravi na potovanje, dobiš pa tudi mentorja v mestu, kamor odhajaš, ki te pride iskat na letališče in je odgovoren za tebe ves čas tvojega bivanja v tujini. Krite imaš stroške bivanja in hrano.

 

Potem pa je dobro pregledati še naslednje organizacije (spremljajte projekte…):

ZAVOD VOLUNTARIAT: http://www.zavod-voluntariat.si/

POTA: http://pota.si/ Različni projekti po celem svetu, skupinska prostovoljstva..

SCI International Voluntary Projects https://www.workcamps.info/icamps/ Vsak dan na razpolago več kot 500 različnih projektov, z različnih področij, po celem svetu.

EPEKA: http://epeka.si/ 

AFRIKA: ELA http://www.drustvoela.org/ , ZA OTROKE SVETA http://zaotrokesveta.com/ (sama sem šla preko te organizacije v Gambijo. Priporočam tistim, ki so popotniki začetniki, saj ti nudijo pomoč pri načrtovanju potovanja, pripravo, odgovore na tisoč vprašanj, posredujejo ti vse potrebne dokumente, kot je na primer viza, potuje se v skupini, tako da se ne izgubiš na letališču, tudi letalsko karto kupite skupaj, tam je ves čas s prostovoljci Gambijec Musa, ki svetuje in pomaga pri vsem, prevozi in izleti so organizirani, prav tako bivanje v luksuzni vili z visoko ograjo in varnostniki… Skratka, vse je zelo organizirano, načrtovano in varno.)

INDIJA – KOLKATA: OSNOVNA ŠOLA PIALI ASHAR ALO http://www.pialiasharalo.org/?lang=sl Za tiste, ki imajo iskreno željo pomagati v osnovni šoli. Samostojen obisk, v dogovoru z ustanoviteljico šole. PROJECT FOR PEOPLE http://www.projectforpeople.org/volunteering/ Prostovoljno delo s področja medicine ali izobraževanja. Mednarodno odmevna organizacija, prostovoljci pridejo s celega sveta, za bivanje je poskrbljeno.

 

Dobro bi bilo, da se povežeš z lokalnim mladinskim centrom, saj imajo oni vzpostavljena mednarodna partnerstva in sodelujejo pri različnih mednarodnih projektih, na katere te lahko pošljejo kot svojega predstavnika.

Na facebooku postani član skupin: Erasmus plus projects, EVS (Europian Voluntary Service), Youth in action in podobno. Tako boš vsakodnevno na tekočem s projekti in možnostmi za potovanje.

Mogoče kdo ne ve, da je na voljo tudi ŠTIPENDIJA ZA ŠTUDIJSKI OBISK dijakov in študentov. Sama sem to izkoristila lani, ko sem 1 mesec prostovoljno delala na osnovni šoli Mobeta v Gambiji. Lahko pa štipendijo izkoristiš za pisanje diplomske ali magistrske naloge v tujini. Razpis in ostala dokumentacija je na tej povezavi: http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/razpis/n/stipendije-za-studijske-obiske-dijakov-in-studentov-v-tujini-za-leto-2016-228-jr/

POCENI POTOVANJA TUDI ZA STAREJŠE OD 30 LET:

WOOFING: Vedno bolj popularno je prostovoljno delo na eko kmetijah po celem svetu. http://wwoof.net/ Gre za to, da čas preživiš v naravi, z domačini, z ostalimi prostovoljci. Bivanje in hrano imaš krito.

WORKAWAY: Podobno kot woofing. Tukaj si lahko sam izbereš področje dela (delo z otroki, mladimi, šport, medicina…skratka za vsakogar se nekaj najde). https://www.workaway.info/

Tvoj edini strošek v teh dveh primerih je torej letalska karta.

P1090107

POCENI BIVANJE:

COUCHSURFING: https://www.couchsurfing.com/ Tukaj bivaš popolnoma zastonj pri nekom doma. Izbereš državo in mesto, v katero želiš potovati, se povežeš s ponudnikov kavča ali sobe, najaviš datum, on ti odobri ali zavrne prošnjo, če je že zaseden. Prednosti so tudi, da si pri domačinih, ki ti povedo informacije in zanimivosti o mestu iz prve roke, lahko greste skupaj na tradicionalno kosilo, razkažejo ti najbolj popularne bare, skrite kotičke mesta, glasbo itd. Z gostitelji si pred prihodom pišeš sporočila, kjer jih lahko vprašaš karkoli in oni se ti popolnoma posvetijo. Sama še nisem prakticirala couchsurfinga, vendar pravijo, da je nekako 3 dni pri isti hiši več kot dovolj.

AIRBNB https://www.airbnb.com/ Tudi tukaj bivaš pri domačinih, zelo poceni. Sama sem preko te organizacije izbrala prenočišče v Portu in imam super izkušnjo. Po sporočilih mi je moja gostiteljica napisala natančne napotke, kako priti do stanovanja (kako iz letališča na metro, katero postajo naj izberem na metroju…), dala mi je svojo številko in me poklicala, ko sem prišla v mesto. Moj let je bil neugoden, prišla sem sredi noči, a prišla je na metro po mene in skupaj sva odšli do stanovanja, razkazala mi je hišo, dobila sem zemljevid z znamenitostmi, priporočala mi je restavracije… Spoznala sem tudi sostanovalca, s katerima smo preživeli super večer ob tradicionalnih portugalskih pivih in vinu, igrali kitaro, peli…

Na couchsurfungu in airbnb lahko tudi sam ponudiš prenočišče popotnikom, ki pridejo v Slovenijo in tako še sam kaj zaslužiš http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/oddajate-sobo-prek-airbnb-potem-vas-bo-to-zanimalo

V GLAVNEM, VELIKO MOŽNOSTI ZA ČISTO POCENI POTOVANJA OBSTAJA, IZKORISTITE JIH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s